Afgelopen woensdag waren De Rijke Meisjes bij de Deel Economie Marathon in Seats2meet Berlage in Amsterdam.

Van 9.30 uur tot 12.30 uur gaven diverse sprekers die pionieren in de deeleconomie een kijkje in hun wereld. Nils Roemen beet het spits af met een pleidooi voor een verandering in mindset. Ook vertelde hij dat er een misverstand is over wat het begrip deeleconomie eigenlijk inhoudt. In de media wordt vooral gesproken en geschreven over Uber en Airbnb en over de commerciële insteek van deze bedrijven onder het mom van “delen”. Volgens sommigen is de essentie van de deeleconomie dat dingen van eigenaar wisselen zonder tussenkomst van geld. Hierover zijn de meningen nogal verdeeld. Nils geeft aan dat de deeleconomie nog in de kinderschoenen staat en dat degenen die zich ermee bezig houden het ook nog niet weten. Een kritische vraag uit het publiek was: “Doen bedrijven mee vanwege het geld en het feit dat delen hip is of is er ook een sociaal motief?”

Nils heeft het vooral over sociale en economische overwaarde.  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is (zelfs in deze crisis) geen schaarste. Er is juist genoeg maar het is niet goed verdeeld in/over  de wereld. Vroeger was dat een probleem, maar dankzij de huidige technieken, het internet en social media kun je eenvoudig mensen en middelen bij elkaar brengen en voor een beter evenwicht zorgen.  Het denken in overvloed in plaats van in de schaarste maakt het verschil.  Als de knop om is en meer mensen deze mindset hebben, zal de wereld er heel anders uitzien en heeft iedereen genoeg.

Naast het bevlogen verhaal van Nils kwam ook de oprichter van Snappcar, David Demper, aan het woord. Hij vertelde dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen in eerste instantie deelnemen aan dit soort initiatieven vanwege het geld, maar dat ze zoveel leuke dingen meemaken en mensen ontmoeten dat ze er vooral ook veel lol in hebben. Uiteindelijk is het winstoogmerk dus niet meer hoofdmotief. Michel Visser vertelde enthousiast over zijn kennisdeelplatform Konnektid, en Ronald Kleverlaan over de CrowdfundingHub, waar kennis en onderzoek wordt gedaan en gedeeld over crowdfunding.

Wat ons opviel was dat er veel leuke en mooie deelinitiatieven zijn, maar dat het misschien beter werkt als men de koppen meer bij elkaar steekt. Veel plannen lijken op elkaar, en er is een beetje veel wildgroei aan deelplatforms waardoor de mensen die willen meedoen, door de bomen het bos niet meer zien. Een overkoepelende community zou wel handig zijn, denken wij. Share.NL en Fast Moving Targets doen in ieder geval hun best om mensen samen te brengen. Niemand hoeft in zijn uppie de wereld te verbeteren.

De ochtend werd afgesloten met de avonturen van de altijd inspirerende Martijn Aslander die op zijn quasi nonchalante manier mensen flink aan het denken kan zetten.

Daarna was er een uitgebreide lunch van Thuisafgehaald koks, waarna we nog even de Deelmarkt bezochten waar diverse deelinitiatieven hun standje hadden opgezet en vragen van nieuwsgierige bezoekers beantwoordden.

We gingen naar het huis met het gevoel getuige te zijn van de geboorte van een nieuwe manier van denken en werken, en daar worden we best wel blij van.

Bekijk dit inspirerende filmpje van Nils Roemen om een idee te krijgen van wat de deeleconomie inhoudt, of bekijk de afleveringen van Tegenlicht hierover. Als dit onderwerp je aanspreekt, kijk dan even op Sharingweek want de deelweek duurt nog tot 15 oktober a.s.

En volg dan vooral ons blog, want wij zullen regelmatig schrijven over lezingen en deeleconomie evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Scepter Marketing. All rights reserved.